• post@abogen.no

  • Foldavegen 1919, Nærøysund.

  • 74 39 61 88

Blogg

Store endringer fra 2023

Det Blir Fra Sesongen 2023 Store Endringer I Åbogen

Vi har fortsatt noen baller i luften, så alle detaljer for 2023 er ikke klare.
Image
Det som er sikkert, er mere gartneri og mindre butikk.
Snø og vind tok knekken på det ene drivhuset vårt, og to av plasttunnelene våre. Drivhuset som nå likner mere på en drivbenk, var primært baklager for planter som ikke var salgsklare, eller som vi skulle benytte til beplantning på bla kirkegårder.

Fra sesongen 2022, var tanken å starte så smått med litt matproduksjon fra det drivhuset. Planen var å meisle bort litt av gulvet, og plante tomater, agurk, squash og gresskar rett i bakken. Den ene plasttunnelen skulle også fungere som en sesongforlenger for tomat og agurk, men det ble det altså ikke noe av. Så da har vi måttet vurdere hva vi ønsker å gjøre med det drivhuset vi har igjen, og det vi ikke ønsker, er produksjon med torv og kunstgjødsel. Det vi ønsker å gjøre er å produsere mer mat. Og da skal vi som vi har gjort de siste årene, produsere oppalsplanter i levende jord(ikke torv) og uten bruk av kunstgjødsel eller kjemikalier.

Image
Image

Så for å få mere tid til produksjon av mat, må vi benytte mindre tid i butikken/utsalget. Vi kommer derfor fra sesongen 2023, ikke lenger til å ha fast åpen butikk. Skulle vi hatt betjent butikk som vi har i dag, har vi måttet ha mye større volum på salget av sommerblomster for å forsvare tiden og kostnaden. Og for å få til ett stort volum, har vi da måttet benytte mere torv og mere kunstgjødsel, noe vi ikke ønsker å benytte i det hele tatt. Om vi kommer til å produsere sommerblomster, og evt i hvilket antall i 2023, vet vi ikke enda. Vi kommer også til å kutte ut lagerførsel av prydbusker og prydtrær.

Sommeren 2022 vil vi også selge ut mest mulig av interiørartikler, hagetilbehør og krimskrams :) Så det er bare å følge med når det blir noen røverkjøp i butikken.

Image
Her er noe av interiør og hageartiklene som vi selger ut i løpet av sommeren

Ved å bruke betydelig mindre tid på å selge andres varer, får vi frigjort tid til å dyrke mere i markedshagen, men ikke minst mer tid til å formidle kompetanse. Vi har allerede planer for noe formidling, men vi kommer til å utvikle flere kurs i løpet av året. Da blir det både kurs rundt om i midt-norge og litt mer praktiske kurs her i Åbogen.

Image
Dette er de første bedene vi laget i markedshagen i 2021

Vi har også tidligere vurdert å søke om Debio godkjenning, men siden det ikke vil føre til noen praktiske endringer for vår del(bortsett fra mere papirarbeid :) ), så har vi valgt å ikke sertifisere oss. Nå må vi vel ta en ny runde for å vurdere om vi ønsker å Debio godkjenne oss, så vi kan selge sertifiserte øko-grønnsaker, tiden vil vise hva vi bestemer oss for...

Vi vil selvfølgelig fortsatt stelle på de 8 kirkegårdene i Bindal og Nærøysund som vi planter på i dag. Og når vi ikke må stå i butikken så mye, er det lettere å gjennomføre det på dager da været er på vår og plantenes side :) Det blir også en bestillingsordning for grønnsaksplanter, da vi ikke ønsker å produsere planter som må kastes.

Flere Artikkler

Date: