• post@abogen.no

  • Foldavegen 1919, Nærøysund.

  • 74 39 61 88

Blogg

Ammetrær

Ammetrær

Et ammetre er et tre som er til hjelp til våre frukttrær eller andre nyttetrær. Ammetreet  skal fjernes når det blir for trangt om plassen, og ønskede trær har etablert seg godt.
Image
Hvorfor bruke ammetrær?
For å forstå hvorfor ammetrær brukes er det EN ting som er viktig å forstå først: Levende jord. En levende jord er full av organismer som gir næring til plantene, i bytte mot blant annet sukker som planter produserer gjennom fotosyntesen.

Rundt planter sine røtter er det 50x(!!) mer liv enn i jord uten planterøtter. Siden det er dette livet som nærer plantene skjønner man nå at det er en fordel å bruke ammetrær. Helst la de få etablere seg et år eller to først så de får skape godt jordliv før nyttetær plantes ut.

Gode ammetrær er pioner arter som kommer tidlig av trær i suksesjon. I naturen er de de første trærne som etablerer seg på steder det har vært f.eks jordras eller steder vi mennesker har gjort inngrep i naturen.

Ammetrær i rhododendronfeltet, før de har blitt beskjært

Vil ikke frukttrær eller andre nyttetrær skape dette jordlivet selv? Jo! Det er bare at da bruker det lengre tid på å etablere seg og skape dette jordlivet selv. Med ammetrær kan nyttetrærne "flytte rett inn" kontra å måtte "bygge huset selv".

Praktiaknt Karoline godt inne i oppgaven med å beskjære ammetrær i rhododendronfeltet

Når man lærer mer om hvordan naturen fungerer er det lettere å spille på lag med naturen å plante "På naturens vis". Naturen har millioner av år med erfaring i "planting", og vekstene dens ser ut til å trives svært bra! Selv uten gjødsel og sprøytemidler.

Artikkelen er skrevet av 2022 praktikant Karoline, som en innføring i begrepet ammetrær.

Flere Artikkler

Date: