• post@abogen.no

  • Foldavegen 1919, Nærøysund.

  • 74 39 61 88

Frukttrær

Frukttrær 2020

Epletrær - Malus domestica
 
Eple ’Discovery’:
Moden sist i sept. Middelstor, fast frukt med svært god smak. Gul grunnfarge nesten helt dekket av en varm rødfarge. Sterk mot skurv og mjøldogg.
Grunnstamme(rot) B9(barrot): Svaktvoksende, stor busk. Svært godt egnet til espalier. Trenger støtte, spesiellt de første årene.
Grunnstamme(rot) MM106: Middels voksekraft,og lite tre. Enkelt å holde som ett mindre tre. Egnet for litt større espalier.
Grunnstamme(rot) Antonovka: Kraftigvoksende, mindre egnet til espalier, bedre vinterherdighet på roten. Egner seg bedre der det er mindre varme i løpet av sommeren, kan også vokse seg til lite tre hvor det er skral jord.
H4K
Pollensorter: ’Summerred’, ’Transp.Blanche’,’Katja’.(Gruppe B)
 
Eple 'Huvitus':
Gammel finsk sort som modner tidlig. Blomstrer i mai-juni. Den har rød dekkfarge med noe mindre, men faste epler som er møre og saftige. Søt-syrlig smak. Moden i august, kan ikke lagres. Svært hardfør sort
H5-6.
Grunnstamme: MM106
Pollensorter: Transparent Blanche, Rød Haugmann og Katja.(Gruppe B)
 
 
Eple 'Rød Sâvstaholm'
Modner i september og holder seg til oktober, i innlandsbygdene til november. Kan ikke lagres. Middels store epler ovale eller eggform. Rød dekkfarge, hvitt, fint, løst og saftig kjøtt med frisk syrlig smak og god aroma. Sorten er svært hardfør og et godt tre i innlandet. Den er lett å dyrke, men krever varm ikke for tørr jord. Den bør også ha le for vinden.  Sorten angripes ofte av meldugg. Eplene angripes iblant av skurv og gul monilia(kyststrøk), men sjelden av frukttrekreft, og andre soppsykdommer.
H: 6.
Grunnstamme: MM106 og Antonovka.
Pollensorter: Summerred- Transparente Blanche – Haugmann(Gruppe A)
 
Eple 'Aroma Fagravoll'
Treet har åpne greinvinkler og er lett å forme. Danner ikke naturlig midtstamme. Nedbinding av sidegreinene er viktig for å få til ei god krone. Frukta er stor med flatrund form. Lys gul grunnfarge med rød dekkfarge. Saftig og middels fast fruktkjøtt med god smak og aroma. Modner i slutten av september, kan lagres kaldt(1-2 grader) helt til desember.
H4-5
Grunnstamme: B9(svaktvoksende)
Pollensorter: Discovery, Katja, Kronprins, James Grieve, Katinka, Kronprins og Lobo. (Gruppe B)
 
 
Eple ’Katja’:
Bærer tidlig, rikt og årvisst. Lite tre. Sterk mot skurv og mjøldogg, noe utsatt for gummiflod.
Høsteple modent sist i sept. Middels store epler rød dekkfarge over hele. Svært god kvalitet -fast og saftig fruktkjøtt. Sterk mot sopp- noe utsatt for gummiflod. Lagres gjerne på ca 2grader til november for å få enda bedre smak. Kan godt lagres til over jul.
H4
Grunnstamme: B9
Pollensorter: ’Discovery’, ’Transp. Blanche’, ’Qinte’, ’Summerred’, 'Katinka' og 'James Grieve'.(Gruppe B)
 
Eple 'Kronprins'
 
Høsteple som er vanlig i Hardanger. Det er middels stort, noe flattrykt i fasongen og har mørk rød dekkfarge. Fruktkjøttet er hvitt, fast og sprøtt med en syrlig aroma. Høsteklart fra midten av september, moden fra oktober og holder seg til desember. Mutasjon fra 'Prins' til 'Rød Prins' så til 'Kronprins'. Bærer god frukt også på kjølige sommre, og klarer seg godt i innlandet.
Eplet er dekket av en jevn og mørk rødfarge. Skallet er middels tykt og noe fettet med litt glans. Er motstandskraftig mot skurv.
H4
Grunnstamme: B9
Pollensorter: 'Discovery', 'Filippa', 'Katja' 'Transp. Bl.' (Gruppe B)
Modningstid: sept til oktober
 
Eple 'Rød Haugmann'
Helnorsk sort, oppstått på en husmannsplass i Buskerud på 1800-tallet. Et epletre av Haugmann tåler harde vintre. Frukten er middels stor og flattrykt, litt kjegleformet og med tydelige kanter. Kjøttet er gulhvitt, middels fast, saftig og mørt med frisk vinsyrlig, søt smak og svak aroma.
Denne sorten har høstetid fra begynnelsen av september i lavereliggende, klimatisk gunstige strøk til betydelig seinere i innlandstrøk. Modningstiden er fra slutten av september, helt til desember(ved svært dårlige somre). Frukten er holdbar til desember eller lenger ved dyrking i innlandstrøk. Ekstremt hardfør sort, kanskje en av de mer hardføre, som bærer bra utviklet frukt 500 m.o.h. oppover i dalstrøkene på Østlandet. Har tradisjonelt vært den mest vanlige sorten i fjellbygdene, men har noe mindre fruktkvalitet her. I lavereliggende leirjordstrøk modner frukten tidlig og kan noen år spises rett fra treet. Sorten er mindre næringskrevende og lett å dyrke. I høyereliggende strøk må den stå solfullt i varm og lett jord. Frukten er svært mottagelig for skurv og gul monilia i lavere strøk og nær kysten, men går relativt fri for soppsykdommer i innlandet. Den virker også å være ganske motstandsdyktig mot frukttrekreft.
H6
Grunnstamme: B9
Pollensorter: 'Summerred', 'Tr. Blanche', 'Sävstaholm' (Gruppe A)

 

Eple ’Rød Melba’:
Tidlig høsteple. Middels store epler/frisk søtsyrlig smak. Opprinnelig fra Kanada. Sortens høstetid er fra begynnelsen til midten av september i lavereliggende og klimatisk gunstige strøk til noe seinere i innlandsstrøk.  Holder seg ut oktober. Svært hardfør sort. Svært resistent mot frukttrekreft.
H5
Grunnstamme: MM106
Pollineringssort: "James grieve" "Summerred" "Transperent" "Qinte".(Gruppe C)
Modningstiden er fra september til oktober.
 
Eple 'Santana'
Høst/vintereple som er skurvresistent, er hypoallergistisk og svært smakfull. Sprøtt fruktkjøtt, saftig og frisk syrlig med søt aroma. Høsting fra slutten av september. Kan lagres.
H3-4
Grunnstamme: M9
Kun som barrot
 
 
Pæretrær - Pyrus communis
 
Pære 'Gråpære'
Småfallen rund pære med lang tynn stilk. Det tykke skallet har en grunnfarge som er matt grønn, men det meste av pæren er dekket av rødbrun rust. Fruktkjøttet er gulhvitt og kornete. Smaken er søt og meget aromatisk. Mange mener dette er den beste pæren som dyrkes i Norge. Den er utbredt i villahager. Dårlig holdbarhet. Ikke egnet i kyststrøk med mye nedbør. Svært utsatt for skurv på frukt, blad, skudd og greiner. I områder med mer enn 1500 mm nedbør frarådes dyrking av denne sorten. Grei resistens mot frukttrekreft. 
H4
Grunnstamme: Kvede Adams - Stor voksekraft og avling.
Grunnstamme: Pyrus communis - middels voksekraft og avling.
 
 
(Sur)kirsebær - Prunus cerasus
 
Dvergkirsebær 'Athos'
Dvergkirsbærtre som blir ca 1,8m høyt, og kan dyrkes i stor potte eller urne.
 
Kirsebær ’Wormdal’
Trøndersk tidlig kirsebærsort. Middels stort, friskt tre med mørkerøde store frukter med syrlig smak.
H5-6
Pollensorter: Fanal

 

 

 
Surkisebær ’Fanal’:
Store, mørke frukter. Svært stor avling. Godt egnet til saft, syltetøy og vin. Middels stort tre. Modning fra midten av aug.
H5
Pollensorter: Selvfertilt
 
 
 
Søtkirsebær - Prunus Avium
 
 
Søtkirsebær ’Lapins’:
Mørkerøde, store bær med svært god smak. Modner i aug. Egnet til syltetøy og saft. Riktbærende. Selvbestøvende. Middels stort tre, som er svært herdig. Sterk mot sykdom.
H5
Pollensorter: Selvfertilt
Også tilgjengelig som barrot
 
Søtkirsebær 'Stella'
Middels høyt tre med mørkerøde, store og søte frukter i juli -august. Bærene sprekker lett ved mye regn.
H3
Pollensorter: Selvfertilt
Også tilgjengelig som barrot
 
Søtkirsebær(Morell) 'Early Rivers'
 
 En virkelig tidlig sort, i gode forhold allerede klar i slutten av juni!
H6
Kun som barrot
 
 
Plomme - Prunus domestica
 
 
Plomme ’Opal’:
Moden i sept. Små til middels store blå plommer. Bærer rikt og tidlig. Bør tynnes kraftig. Sikreste sorten i Trøndelag.Motstandsdyktig mot sykdommer.
H5k
Pollensorter: Selvfertil(gruppe C)
Grunnstamme: St. Julien A - middels voksekraft og fruktbæring.
Grunnstamme: Krymsk - mindre voksekraft og fruktbæring.
Også tilgjengelig som barrot
 
Plomme 'Victoria Emla'
Store røde og gule frukter. Smaken er god, kan lagres en stund. God til hermetisering og sylting. Svært riktberande. Må tynnast for å få god kvalitet.
H4
Pollensorter: Selvfertil
Grunnstamme: St. Julien A - middels voksekraft, mye frukt
Grunnstamme: Kryms - mindre voksekraft og lite til middels med frukt.
 
Plomme 'Jubileum'
Store plommer, fruktkjøttet løsner lett og svært god smak. Høsteklar i august. Setter færre plommer en Victoria, så slipper å tynne ut.
H4
Pollensorter: selvfertil
Kun som barrot