• post@abogen.no

  • Foldavegen 1919, Nærøysund.

  • 74 39 61 88

Frukttrær

Frukttrær 2021

Epletrær - Malus domestica

 

Eple 'Aroma Fagravoll'

Treet har åpne greinvinkler og er lett å forme. Danner ikke naturlig midtstamme. Nedbinding av sidegreinene er viktig for å få til ei god krone. Frukta er stor med flatrund form. Lys gul grunnfarge med rød dekkfarge. Saftig og middels fast fruktkjøtt med god smak og aroma. Modner i slutten av september, kan lagres kaldt(1-2 grader) helt til desember.

H4-5

Grunnstamme: B9(svaktvoksende)

Pollensorter: Discovery, Katja, Kronprins, James Grieve, Katinka, Kronprins og Lobo. (Gruppe B)

 

Eple ’Discovery’:

Moden sist i sept. Middelstor, fast frukt med svært god smak. Gul grunnfarge nesten helt dekket av en varm rødfarge. Sterk mot skurv og mjøldogg.

Grunnstamme(rot) B9(barrot): Svaktvoksende, stor busk. Svært godt egnet til espalier. Trenger støtte, spesiellt de første årene.

Grunnstamme(rot) MM106: Middels voksekraft,og lite tre. Enkelt å holde som ett mindre tre. Egnet for litt større espalier.

Grunnstamme(rot) Antonovka: Kraftigvoksende, mindre egnet til espalier, bedre vinterherdighet på roten. Egner seg bedre der det er mindre varme i løpet av sommeren, kan også vokse seg til lite tre hvor det er skral jord. Klarer også å penetrere kompakt leiregrunn.

H4K

Pollensorter: ’Summerred’, ’Transp.Blanche’,’Katja’.(Gruppe B)

 

Eple 'Kronprins'

Høsteple som er vanlig i Hardanger. Det er middels stort, noe flattrykt i fasongen og har mørk rød dekkfarge. Fruktkjøttet er hvitt, fast og sprøtt med en syrlig aroma. Høsteklart fra midten av september, moden fra oktober og holder seg til desember. Mutasjon fra 'Prins' til 'Rød Prins' så til 'Kronprins'. Bærer god frukt også på kjølige sommre, og klarer seg godt i innlandet.

Eplet er dekket av en jevn og mørk rødfarge. Skallet er middels tykt og noe fettet med litt glans. Er motstandskraftig mot skurv.

H4

Grunnstamme: B9

Pollensorter: 'Discovery', 'Filippa', 'Katja' 'Transp. Bl.' (Gruppe B)

Modningstid: sept til oktober

 

Eple 'Rød Sâvstaholm'

Modner i september og holder seg til oktober, i innlandsbygdene til november. Kan ikke lagres. Middels store epler ovale eller eggform. Rød dekkfarge, hvitt, fint, løst og saftig

kjøtt med frisk syrlig smak og god aroma. Sorten er svært hardfør og et godt tre i innlandet. Den er lett å dyrke, men krever varm ikke for tørr jord. Den bør også ha le for vinden. Sorten angripes ofte av meldugg. Eplene angripes iblant av skurv og gul monilia(kyststrøk), men sjelden av frukttrekreft, og andre soppsykdommer.

H: 6.

Grunnstamme: MM106 og Antonovka.

Pollensorter: Summerred- Transparente Blanche – Haugmann(Gruppe A)

 

Eple 'Rød Haugmann'

Helnorsk sort, oppstått på en husmannsplass i Buskerud på 1800-tallet. Et epletre av Haugmann tåler harde vintre. Frukten er middels stor og flattrykt, litt kjegleformet og med tydelige kanter. Kjøttet er gulhvitt, middels fast, saftig og mørt med frisk vinsyrlig, søt smak og svak aroma.

Denne sorten har høstetid fra begynnelsen av september i lavereliggende, klimatisk gunstige strøk til betydelig seinere i innlandstrøk. Modningstiden er fra slutten av september, helt til desember(ved svært dårlige somre). Frukten er holdbar til desember eller lenger ved dyrking i innlandstrøk. Ekstremt hardfør sort, kanskje en av de mer hardføre, som bærer bra utviklet frukt 500 m.o.h. oppover i dalstrøkene på Østlandet. Har tradisjonelt vært den mest vanlige sorten i fjellbygdene, men har noe mindre fruktkvalitet her. I lavereliggende leirjordstrøk modner frukten tidlig og kan noen år spises rett fra treet. Sorten er mindre næringskrevende og lett å dyrke. I høyereliggende strøk må den stå solfullt i varm og lett jord. Frukten er svært mottagelig for skurv og gul monilia i lavere strøk og nær kysten, men går relativt fri for soppsykdommer i innlandet. Den virker også å være ganske motstandsdyktig mot frukttrekreft.

H6

Grunnstamme: B9

Pollensorter: 'Summerred', 'Tr. Blanche', 'Sävstaholm' (Gruppe A)

 

Eple ’Katja’:

Bærer tidlig, rikt og årvisst. Lite tre. Sterk mot skurv og mjøldogg, noe utsatt for gummiflod.

Høsteple modent sist i sept. Middels store epler rød dekkfarge over hele. Svært god kvalitet -fast og saftig fruktkjøtt. Sterk mot sopp- noe utsatt for gummiflod. Lagres gjerne på ca 2grader til november for å få enda bedre smak. Kan godt lagres til over jul.

H4

Grunnstamme: B9

Pollensorter: ’Discovery’, ’Transp. Blanche’, ’Qinte’, ’Summerred’, 'Katinka' og 'James Grieve'.(Gruppe B)

 

Eple 'Huvitus':

Gammel finsk sort som modner tidlig. Blomstrer i mai-juni. Den har rød dekkfarge med noe mindre, men faste epler som er møre og saftige. Søt-syrlig smak. Moden i august, kan ikke lagres. Svært hardfør sort

H5-6.

Grunnstamme: MM106 Pollensorter: Transparent Blanche, Rød Haugmann og Katja.(Gruppe B)

 

Eple ’Santana’

Høst/vintereple som er skurvresistent, er hypoallergistisk og svært smakfull. Sprøtt fruktkjøtt, saftig og frisk syrlig med søt aroma. Høsting fra slutten av september. Kan lagres.

H3-4

Grunnstamme: M9

 

Pæretrær - Pyrus communis

 

Pære ’Clara Frijs’

Bærer pærer av svært god kvalitet, middelstore gulgrønne frukt. Noe sen modning. Kan lagres svalt til november, men kan holde helt til jul i kjøleskap/kjølelager.

Pollensorter: Broket juli, Herrepære(blomstring apr/mai), gruppe B.
H4

Lenke til mere informasjon hos Efferus.no

 

Pære 'Gråpære'

Småfallen rund pære med lang tynn stilk. Det tykke skallet har en grunnfarge som er matt grønn, men det meste av pæren er dekket av rødbrun rust. Fruktkjøttet er gulhvitt og kornete. Smaken er søt og meget aromatisk. Mange mener dette er den beste pæren som dyrkes i Norge. Den er utbredt i villahager. Dårlig holdbarhet. Ikke egnet i kyststrøk med mye nedbør. Svært utsatt for skurv på frukt, blad, skudd og greiner. I områder med mer enn 1500 mm nedbør frarådes dyrking av denne sorten. Grei resistens mot frukttrekreft.

H4

Grunnstamme: Kvede Adams - Stor voksekraft og avling.

Grunnstamme: Pyrus communis - middels voksekraft og avling.

 

Pære ’Ingeborg’

Lagres godt til desember ved kjøling lagring. Grøngult skall, søtt, saftig og mjukt fruktkjøtt, når pæren er modnet/lagret ferdig :) Skallet blir noe hardere/grovere jo lengre den lagres.

Pollensorter: Broket Juli, Herrepære og Anna. Blomstring i mai.

 

(Sur)kirsebær - Prunus cerasus

 

Dvergkirsebær 'Athos'

Dvergkirsbærtre som blir ca 1,8m høyt, og kan dyrkes i stor potte eller urne.

 

Kirsebær ’Wormdal’

Trøndersk tidlig kirsebærsort. Middels stort, friskt tre med mørkerøde store frukter med syrlig smak.

H5-6

Pollensorter: Fanal

 

 

Søtkirsebær - Prunus Avium

 

Søtkirsebær(Morell) 'Early Rivers'

En virkelig tidlig sort, i gode forhold allerede klar i slutten av juni!

H6

 

 

Søtkirsebær ’Lapins’:

Mørkerøde, store bær med svært god smak. Modner i aug. Egnet til syltetøy og saft. Riktbærende. Selvbestøvende. Middels stort tre, som er svært herdig. Sterk mot sykdom.

H5

Pollensorter: Selvfertilt

Også tilgjengelig som barrot

 

Søtkirsebær 'Stella'

Middels høyt tre med mørkerøde, store og søte frukter i juli -august. Bærene sprekker lett ved mye regn.

H3

Pollensorter: Selvfertilt

Også tilgjengelig som barrot

 

 

Plomme - Prunus domestica

 

Plomme ’Opal’:

Moden i sept. Små til middels store blå plommer. Bærer rikt og tidlig. Bør tynnes kraftig. Sikreste sorten i Trøndelag.Motstandsdyktig mot sykdommer.

H5k

Pollensorter: Selvfertil(gruppe C)

Grunnstamme: St. Julien A - middels voksekraft og fruktbæring.

Grunnstamme: Krymsk - mindre voksekraft og fruktbæring.

Også tilgjengelig som barrot.

 

Plomme 'Jubileum'

Store plommer, fruktkjøttet løsner lett og svært god smak. Høsteklar i august. Setter færre plommer en Victoria, så slipper å tynne ut.

H4

Pollensorter: selvfertil

 

Plomme 'Victoria Emla'

Store røde og gule frukter. Smaken er god, kan lagres en stund. God til hermetisering og sylting. Svært riktberande. Må tynnast for å få god kvalitet.

H4

Pollensorter: Selvfertil

Grunnstamme: St. Julien A - middels voksekraft, mye frukt

Grunnstamme: Kryms - mindre voksekraft og lite til middels med frukt.

 

Hassel ’Farnes’

H6

 

Hassel ’Rode zellernoot’

Barrot

 

Hassel 'Halle'sche Riesen'

Barrot.

 

Valnøtt Asiatisk – ‘Anneke’

Barrot