• post@abogen.no

  • Foldavegen 1919, Nærøysund.

  • 74 39 61 88

Frukttrær

Frukttrær 2022

Epletrær - Malus domestica

 

Eple 'Aroma Fagravoll'

Treet har åpne greinvinkler og er lett å forme. Danner ikke naturlig midtstamme. Nedbinding av sidegreinene er viktig for å få til ei god krone. Frukta er stor med flatrund form. Lys gul grunnfarge med rød dekkfarge. Saftig og middels fast fruktkjøtt med god smak og aroma. Modner i slutten av september, kan lagres kaldt(1-2 grader) helt til desember.

H4-5

Grunnstamme: B9(svaktvoksende)

Pollensorter: Discovery, Katja, Kronprins, James Grieve, Katinka, Kronprins og Lobo. (Gruppe B)

 

Eple ’Discovery’:

Moden sist i sept. Middelstor, fast frukt med svært god smak. Gul grunnfarge nesten helt dekket av en varm rødfarge. Sterk mot skurv og mjøldogg.

Grunnstamme(rot) B9(barrot): Svaktvoksende, stor busk. Svært godt egnet til espalier. Trenger støtte, spesielt de første årene.

H4K

Pollensorter: ’Summerred’, ’Transp.Blanche’,’Katja’.(Gruppe B)

Eple 'Foxwhelp'

Gammel engelsk sort fra 1600 tallet, mye brukt til sider grunnet en skarpere og bittersyrlige smak. Inneholder mer tannin og syre en mange rene spiseepler. 
Modner sent i sept., har ujevn dekkfarge i rød med grønne striper/spor, medium størrelse med rosa fruktsaft. Opprett vekst med store grener.

Herdighet: H4+? (liten erfaring på herdighet i Norge)
Pollensorter: Foxwhelp
Grunnstamme: B9

Eple ’Katja’:

Bærer tidlig, rikt og årvisst. Lite tre. Sterk mot skurv og mjøldogg, noe utsatt for gummiflod.

Høsteple modent sist i sept. Middels store epler rød dekkfarge over hele. Svært god kvalitet -fast og saftig fruktkjøtt. Sterk mot sopp- noe utsatt for gummiflod. Lagres gjerne på ca 2grader til november for å få enda bedre smak. Kan godt lagres til over jul.

H4

Grunnstamme: B9

Pollensorter: ’Discovery’, ’Transp. Blanche’, ’Qinte’, ’Summerred’, 'Katinka' og 'James Grieve'.(Gruppe B)

Eple 'Katinka'

Middels frukt med grønngul grunnfarge og oransjerød/rød dekkfarge. Saftig fruktkjøtt med mild og lite syrlig smak.
Modner i slutten av august og starten av sept. En del brukt i økologisk dyrking.

H4-5
Grunnstamme: B9
Pollengruppe B

Eple 'Kronprins'

Høsteple som er vanlig i Hardanger. Det er middels stort, noe flattrykt i fasongen og har mørk rød dekkfarge. Fruktkjøttet er hvitt, fast og sprøtt med en syrlig aroma. Høsteklart fra midten av september, moden fra oktober og holder seg til desember. Mutasjon fra 'Prins' til 'Rød Prins' så til 'Kronprins'. Bærer god frukt også på kjølige sommre, og klarer seg godt i innlandet.

Eplet er dekket av en jevn og mørk rødfarge. Skallet er middels tykt og noe fettet med litt glans. Er motstandskraftig mot skurv.

H4

Grunnstamme: B9

Pollensorter: 'Discovery', 'Filippa', 'Katja' 'Transp. Bl.' (Gruppe B)

Modningstid: sept til oktober

 

Eple 'Nanna'

En tidlig eplesort som høstes og brukes fra aug. til sept.. Store epler m/lys gul grunnfarge og rosa/rød dekkfarge. Saftig og syrligsøt. God holdbarhet. Sterk mot skurv.

H4
Grunnstamme: B9
Pollengruppe: Discovery & Summerred (gruppe B)


Eple 'Rubinola'

Middels store saftige epler med sursøt smak, godt egnet til økologisk dyrking. Modner i oktober-desember, kan lagres  i kortere periode.

H3
Grunnstamme: B9
Pollengruppe: Discovery, Ingrid Marie, James Grieve og Transparente Blanche.

Eple 'Rød Haugmann'

Helnorsk sort, oppstått på en husmannsplass i Buskerud på 1800-tallet. Et epletre av Haugmann tåler harde vintre. Frukten er middels stor og flattrykt, litt kjegleformet og med tydelige kanter. Kjøttet er gulhvitt, middels fast, saftig og mørt med frisk vinsyrlig, søt smak og svak aroma.

Denne sorten har høstetid fra begynnelsen av september i lavereliggende, klimatisk gunstige strøk til betydelig seinere i innlandstrøk. Modningstiden er fra slutten av september, helt til desember(ved svært dårlige somre). Frukten er holdbar til desember eller lenger ved dyrking i innlandstrøk. Ekstremt hardfør sort, kanskje en av de mer hardføre, som bærer bra utviklet frukt 500 m.o.h. oppover i dalstrøkene på Østlandet. Har tradisjonelt vært den mest vanlige sorten i fjellbygdene, men har noe mindre fruktkvalitet her. I lavereliggende leirjordstrøk modner frukten tidlig og kan noen år spises rett fra treet. Sorten er mindre næringskrevende og lett å dyrke. I høyereliggende strøk må den stå solfullt i varm og lett jord. Frukten er svært mottagelig for skurv og gul monilia i lavere strøk og nær kysten, men går relativt fri for soppsykdommer i innlandet. Den virker også å være ganske motstandsdyktig mot frukttrekreft.

H6

Grunnstammer: B9
&
Antonovka: Kraftigvoksende, mindre egnet til espalier, bedre vinterherdighet på roten. Egner seg bedre der det er mindre varme i løpet av sommeren, kan også vokse seg til lite tre hvor det er skral jord. Klarer også å penetrere kompakt leiregrunn.

Pollensorter: 'Summerred', 'Tr. Blanche', 'Sävstaholm' (Gruppe A)

 

Eple 'Summerred'

Mørkerøde middelsstore epler, med god smak og holdbarhet. Høstetid i midten av september.

H4-5
Grunnstamme: B9
Pollengruppe: Discovery, Idun, Katja, Sävstaholm og Transp. Blanche. (Gruppe B)

 

Eple 'Transparente Blanche'

Gulgrøn frukt, med lett syrlig smak. Modner siste del i august.

H6
Grunnstamme: MM106
Pollengruppe: Discovery, Katja, Rød Sävtaholm og Summerred.


Eple 'Åkerø'

Lys gulgrønne epler, ulik fargefordeling. Fast fruktkjøtt med god smak, godt lagringseple.

H5
Grunnstamme: Geneva 202
Pollengruppe: Carroll, James Grieve, Sävstaholm og Transparendte Blanche.


Eple 'Rød Astrakan'

Historisk eple som var vanlig i Norge på 1800-tallet, opprinnelig fra Sverige. Høsteklar i september, avlingen kan variere mye. Saftig fruktkjøtt med søt og syrlig smak. Ikke lagringseple.

H5-6
Grunnstamme: Antonovka (kraftigvoksende tre)
Pollengruppe:

 

Pæretrær - Pyrus communis

 

Pære 'Blodpære'

Små pærer med svakt rødfarget fruktkjøtt. En sort som har prestert godt med kalde vintre og korte somre.Testet med stort hell på 600m.o.h ved Kongsvinger.

H?
Pollensorter: Høy herdighet, gir få mulige andre pollensorter.
Grunnstamme: Pyrus com.

Pære ’Clara Frijs’

Bærer pærer av svært god kvalitet, middelstore gulgrønne frukt. Noe sen modning. Kan lagres svalt til november, men kan holde helt til jul i kjøleskap/kjølelager.

Pollensorter: Broket juli, Herrepære(blomstring apr/mai), gruppe B.H4

Grunnstamme: Kv. Adams Co

Lenke til mere informasjon hos Efferus.no

 

Pære 'Gråpære'

Småfallen rund pære med lang tynn stilk. Det tykke skallet har en grunnfarge som er matt grønn, men det meste av pæren er dekket av rødbrun rust. Fruktkjøttet er gulhvitt og kornete. Smaken er søt og meget aromatisk. Mange mener dette er den beste pæren som dyrkes i Norge. Den er utbredt i villahager. Dårlig holdbarhet. Ikke egnet i kyststrøk med mye nedbør. Svært utsatt for skurv på frukt, blad, skudd og greiner. I områder med mer enn 1500 mm nedbør frarådes dyrking av denne sorten. Grei resistens mot frukttrekreft.

H4

Grunnstamme: Kvede Adams - Stor voksekraft og avling.

Grunnstamme: Pyrus communis - middels voksekraft og avling.

Pære 'Herrepære'

Middels stor frukt, glatt og lysegrønt/grønngult skall. Hvitt fruktkjøtt med noe grønnlig skjær, fint og lite kornete. Saftig med søt og krydret smak, kan få usmak hvis den høstes for sent.

Noe utsatt for skurv og soppsykdommer.

H4
God pollinator sammen med Broket Juli eller Clara Frijs
Grunnstamme: Kv. Adams

 

 

(Sur)kirsebær - Prunus cerasus

 

Dvergkirsebær 'Athos'

Dvergkirsbærtre som blir ca 1,8m høyt, og kan dyrkes i stor potte eller urne.

 

Søtkirsebær - Prunus Avium

 

Søtkirsebær ’Lapins’:

Mørkerøde, store bær med svært god smak. Modner i aug. Egnet til syltetøy og saft. Riktbærende. Selvbestøvende. Middels stort tre, som er svært herdig. Sterk mot sykdom.

H5

Pollensorter: Selvfertilt

 

Søtkirsebær 'Sylvia'

Middels høyt tre med mørkerøde, store og søte frukter i juli -august.

H3

Pollensorter: Selvfertilt

 

 

Plomme - Prunus domestica

 

Plomme ’Opal’:

Moden i sept. Små til middels store blå plommer. Bærer rikt og tidlig. Bør tynnes kraftig. Sikreste sorten i Trøndelag.Motstandsdyktig mot sykdommer.

H5k

Pollensorter: Selvfertil(gruppe C)

Grunnstamme: St. Julien A - middels voksekraft og fruktbæring.

 

Plomme 'Victoria Emla'

Store røde og gule frukter. Smaken er god, kan lagres en stund. God til hermetisering og sylting. Svært riktberande. Må tynnast for å få god kvalitet.

H4

Pollensorter: Selvfertil

Grunnstamme: St. Julien A - middels voksekraft, mye frukt