• post@abogen.no

  • Foldavegen 1919, Nærøysund.

  • 74 39 61 88

Løk

Dyrking av spiselig løk

Hvordan du dyrker spiselige tulipaner, prærieliljer og allium.

 

Om du vil bare dyrke, eller både spise og dyrke blomsterløk, er det viktig at de er økologiske. Våre løk er det, og mer til. De er frie for skadelige stoffer fra plantevernmidler og kjemiske gjødselmidler. I sterk kontrast til konvensjonell dyrking av tulipaner.

 

Løken er klar til høsting når den er avblomstret og blader og stilker har visnet ned. Og med de rette forhold kan de klare seg som matløk helt frem mot jul. De skal ligge luftig og tørt for å holde seg lenge. Akkurat som med vanlig matløk.

Etter desember forsvinner mye av den gode smaken, så det er snakk om sommer og høstmat.

Men det er fullt mulig å fryse dem ned så du kan nyte dem hele året. Da tar du av det ytterste brune skallet og koker dem i 5-7 minutter, før du tørker og avkjøler dem. Det er viktig at de er ordentlig tørre slik at de ikke fryser i hverandre i fryseren. Se alle de lekre oppskriftene nederst på siden.

 

Du kan formerer lage dine egne tulipaner og få en hel åker av dem om du vil.

Da setter du dem nå om høsten. Plant dem på en avstand med 10-11cm mellom dem, og ca 10cm dypt. Sørg for at jorden er skikkelig drenert. Det vil si at du har en god vanngjennomtrengelighet i en god, og gjerne sandblandet kompostjord. Slikt liker tulipaner, og andre blomsterløk. De trenger en kald vinter for å blomstre neste år, men ikke la dem fryse i stykker. Det unngår du ved å benytte godvårmetoden, og dekker dem med masse løv fra andre steder i hagen. Har du plantet dem i potter, så kan du ha kontroll på både fuktighet og kulde, ved å ha dem i garasjen. Men det er faktisk litt viktig at de har temperaturer ned mot, og gjerne litt under null grader, gjennom vinteren.

Når de blomstrer om våren lar du de blomstre ferdig og feller kronbladene sine. Da kan du fjerne frøkapslene der blomsten var. Da bruker planten energien sin på å lage seg selv stor og samtidig lage mange små tulipanbabyer, i stedet for å lage frø. Når bladene er visne, kan du ta opp tulipanløken. Da ser du nå en stor hovedløk som har flere utbulinger under det ytre skallet sitt. Dette er de små baby-løkene, som du nå kan skille fra, tørke og oppbevare på et luftig og tørt sted. Samme som du gjør med hovedløken, om du da ikke har tenkt å smake på delikatessen?

Så kan du igjen plante tulipaner(uten å kjøpe nye:) ut på høsten, og du så vil du se at de små vokser seg store utover neste år, eller i løpet av et par år. Og hovedløken som du nå av åpenbare grunner ikke har spist, vil starte neste år med å blomstre igjen. Og igjen -og igjen...

Et godt tips er å tilføre litt Lupin&HønePøne, samt legge en dressing av god kompost i bedet når de begynner å blomstre om våren. Da får de litt mer å rutte med, med tanke på størst og flest mulig store og små.

 

I denne artikkelen har vi tatt for oss tulipaner, men det samme gjelder for de to andre blomsterløkene. Bare til litt forskjellig tid. Men bruk de samme visuelle beskrivelsene til å avgjøre når du skal høste løken.