• post@abogen.no

  • Foldavegen 1919, Nærøysund.

  • 74 39 61 88

Om oss

Hvor vi kommer fra?

Tro På Drømmer

Vi hadde aldri drømt om et gartneri, men vi hadde drømmer som passet godt med ett gartneri og småbruk :)

I 2016 bodde vi i et godt byggefelt på Tanem i Klæbu(nå Trondheim), hyggelige naboer, lekekamerater og venner for barna rundt i nabolaget; gode greier. Men, det var ikke helt oss, vi var liksom litt "innestengt", savnet albuerom, savnet mulighet til å se mere av naturen, mindre av naboveggen :)
Begge hadde jobber som vi trivdes i, men vi satt nok begge "løst" i jobbene, og var åpne for endring, uten å være på leting etter det.

Dyrk drømmer

Dyrk drømmer

Det er ikke alltid man må ha en konkret drøm om fremtiden, men la fremtiden være en drøm, ikke lås deg fast, vær åpen. La spiren ligge å gro, plutselig en dag kommer muligheten som viser deg hva spiren kunne bli til! Vi hadde ingen planer om å bli gartnere, var bare hagenisse; men så dukket muligheten opp, passet perfekt til drømmen vi ikke visste vi hadde! :)

Overta gartneri uten gartner?

Heldigvis Finnes Det God Voksenopplæring

Vi overtok gartneriet høsten 2017, med første sesong sommeren 2018. Siden vi begge kom fra "ikke-gartner-relaterte" yrker, var vi avhengige av god hjelp fra de vi kjøpte av; som tross alt hadde bygd opp gartneriet over 30år :)
Den første sesongen ble også klipp-og-lim med tanke på planer og produksjon i gartneriet. Vi ble i løpet av det første året klar over hvor mye kjemikalier som benyttes "forebyggende", men heldigvis var det allerede tanker om å benytte lite kjemikalier og andre metoder for å regulere vekst.
Så når vi måtte lære oss å benytte kjemikalier, og samtidig lære oss å ikke benytte kjemikalier, så ble det en bratt læringskurve.
Men fra 2020 sesongen, var det heldigvis slutt på bruk av kjemikalier i Åbogen, nå var det bruk av naturens metoder som gjaldt.
Aldri For Sent Å Lære Noe Nytt
Aldri For Sent Å Lære Noe Nytt
Heldigvis er verden full av kunnskap, og mye av den er tilgjengelig for den som søker etter den. Så mange ideer, tanker og metoder ble funnet på den store verdensveven, både i tekstform og i videoform. Og det har blitt utgangspunktet for hvor vi har hentet mere formell kunnskap og utdanning.

Starten på utdanningen mot gartner, ble Voksen Agronom Vg1 2017/18 på VAL Vgs. Her var det en gjeng som samlet seg på VAL, og en gjeng som samlet seg på Steinkjer for felles undervisning. En god samling av nye bønder, noen som var rett før overtakelse av gård, og en som skulle bli gartner :)

Gartner Vg2 på Mære landbruksskole 2020/21 var en glad og engasjert gjeng på 7 personer, av begge kjønn, med 30 års aldersspredning! Her hadde vi luksusen av å få lærere som virkelig kunne fagene sine, og som evnet å formidle til oss "voksne". Her var fokuset produksjonsgartner, men de var veldig åpne faglige, og påsto de ikke hadde fasit, men skulle la oss oppdage alt vi ikke kunne :)

Regenerativt Landbruk ved Høgskulen for Grøn utvikling 2020/21 på Bryne, ble en øyeåpner! Mye tanker og spørsmål som var et virvar før studieåret, fikk knagger og koblinger til en helhet. Her var det undervisning fra fingra i jorda, og helt til det overordnede perspektivet.

Norges grønne fagskole VEA hadde i studieåret 2020/21 en satelittklasse ved Mære landbruksskole. Det passet jo perfekt for en ny gartner som ville øke kompetansen på å planlegge hager og uterom. Her hadde vi gleden av a ha lærer fra Mære og lærer fra VEA(Oslo), og medelever fra Ålesund til Alta. En flott gjeng, som bidro til ett veldig lærerikt år.
Bredde i erfaringen

Møt Våre Menneskelige Ressurser

Trond V. Hovdal
Alltid med en nysgjerrighet til naturen, alt som kravlet under og på bakken var kjempespennende! Glad i å få ting til å gro i hagen, og alltid likt best å dyrke det som kan spises, noe helt magisk med at sola gjør jord om til deilig mat. FANTASTISK!
Utdannet markedsøkonom, og fyllte på i ung alder med grunnfagsemner innen, informatikk, filosofi og psykologi, bodde "nært" NTNU og hadde egentlig ingen anelse om hvor jeg skulle når jeg ble "voksen".
Trond V. HovdalHelhetsgartnern
Monika I. Sjølien Hovdal
Monika I. Sjølien HovdalInteriør og Plantestell
Hege M. Sørensen
Hege M. SørensenProblemløser og bioingeniør